این روزها تبلیغات تغییر ماهیت داده و با پیشرفت تکنولوژی به سرعت تبدیل به محبوبترینها، بین طرفداران فضای مجازی شده است. مردم دیگر وابسته به تبلیغات تلویزیونی و روزنامهای نیستند و در حال یادگیری و استفاده از انواع روشهای تبلیغاتی مدرن هستند. امروزه بهترین ابزار تبلیغات، دیگر تبلیغات با هزینههای گزاف نیستند بلکه هر چه هزینه پایینی داشته باشد تاثیر و بازخورد بالایی در ذهن مخاطب دارد.
شرکتهای پیشرو از بسیاری از تاکتیکهای بازاریابی مدرن بهره میبرند و این روش را جایگزین روشهای سنتی کردهاند. از آنجایی که این روش بر پایه ابزارهای رسانههای اجتماعی و کمپینهای تبلیغاتی آنلاین برای گسترش مخاطبان خود استفاده میکنند. شرکتها اطلاعات به روز در مورد نوع فعالیت، محصولات و خدمات را در وب سایت به روزرسانی کرده و مشتریان میتوانند از طریق خبرنامهها و دریافت پیام از رویدادهای شرکت مطلع شوند.
بازاریابی سنتی چیست
بازاریابی سنتی، نوعی دادوستد حضوری و کاملا سنتی بدون هیچ کنش و واکنش اینترنتی است که از قدیم تا به امروز به گونههای مختلف بین مردم رایج بوده است. روش کار به این صورت است که مخاطبان برای ارتباط گرفتن به صورت آفلاین با تبلیغات تعامل داشته و تبلیغات را دیده و شنیده و بدون نیاز به اینترنت با آن درگیر میشوند. از آنجایی که اکثریت جامعه به صورت مداوم با بازاریابی سنتی شناخت کامل دارند بنابراین راحتتر پیام را دریافت و درک میکنند. از طرفی با تمام پیشرفتهایی که جامعه با آن در حال روبهرو شدن است همچنان هستند کسانی که با اینترنت و گوشیهای هوشمند میانه خوبی ندارند و یا اطلاعاتی از تبلیغات آنلاین ندارند. تبلیغات سنتی بیشتر برای جامعه با سن بالاتر مناسبتر است.
سه ایراد رایج بازاریابی سنتی
سه عیب خیلی بزرگی بازاریابی سنتی که از ابزارهای همچون رادیو، تلویزیون، چاپ و نشریات و تابلوهای تبلیغاتی استفاده میشد. عبارتاند از:
- برای شرکتهای نوپا این نوع از تبلیغات مقرون به صرفه نیست و فقط شرکتهای بزرگ توانایی پرداخت هزینههای گران را دارند.
- سرعت ارزیابی و گزارش مبنی به اینکه تبلیغات چه اندازه تاثیرگذار بودن بسیار کند است.
- نتایج درست و دقیقی از این که چه تعداد افراد و چگونه پیام تبلیغاتی شما را دریافت کردهاند وجود ندارد.
انواع تبلیغات آفلاین و یا بازاریابی سنتی
- تبلیغات از طریق تلفن (تل مارکتینگ یا تبلیغات تلفنی، اساماس مارکتینگ و …)
- تبلیغات محیطی (بیلبورد، لایتباکس و …)
- تبلیغات کاغذی یا پرینتشده (مجلات، روزنامه، تراکت تبلیغاتی و…)
- تبلیغات در رسانههای پخش (تلویزیون، رادیو و…)
- تبلیغات از طریق پست مستقیم (کاتالوگ، کارت پستال و…)
بازاریابی دیجیتال چیست
امروزه با توجه به پیشرفت روزافزون تکنولوژی و تحولات فرهنگی و اجتماعی، بازاریابی، قالب و شکل مدرنی به خود گرفته است. دیجیتال مارکتینگ با محبوبیت و رشد فوقالعاده اش نسبت به بازاریابی سنتی به اصلیترین روش بازاریابی در این چند سال اخیر تبدیل شده است.
بازاریابی دیجیتال؛ به روشی از بازاریابی و فروش گفته میشود که با استفاده از اینترنت و به صورت آنلاین از فضای مجازی چون: شبکههای اجتماعی(تلگرام، اینستاگرام و…)، ایمیل مارکتینگ و تبلیغات کلیکی، تبلیغات درون وبسایتها و اپلیکیشنهای موبایل برای جذب مشتری استفاده میکنند.
با افزایش طرفداران دنیای دیجیتال، روشهای بازاریابی به همان اندازه درحال کامل و جامعتر شدن پیش میرود. اهداف بازاریابی دیجیتال در راستای دسترسی بیشتر صاحبان کسبوکار به مخاطبان هدفشان، نمایش تبلیغات تاثیرگذار به کاربران و ارائه سرویس تبلیغات اثربخش، و مقرونبهصرفه به تبلیغدهندگان و صاحبان کسبوکار است. بازاریابی دیجیتال علاوه بر کم هزینه بودن بلکه راهی مستقیم و بیواسطه بین مخاطبان خود در سطح جهان است.
روشهای بازاریابی دیجیتال بسیار گسترده است و میتوان آنها را در چند دسته تقسیمبندی کرد؛
انواع بازاریابی دیجیتال
- بازاریابی محتوا (Content Marketing)
- تبلیغات کلیکی (PPC Advertising)
- بازاریابی ایمیلی (Email Marketing)
- تبلیغات در وبسایتها (Web Advertising)
- بازاریابی موتورهای جستجو (Search Engine Marketing)
- ریمارکتینگ (Remarketing)
- تبلیغات درون اپلیکیشنها (In-App Advertising)
- بازاریابی شبکههای اجتماعی (Social Media Marketing)
- بازاریابی افیلیت (Affiliate Marketing)
- بهینهسازی موتورهای جستجو (Search Engine Optimization)
مزایا و معایب بازاریابی سنتی و دیجیتال
بازاریابی سنتی | بازاریابی دیجیتال |
الویت مهم فروش، بیشتر به سوی مصرفکننده است نه افزایش رضایت مشتری | تلاش برای حفظ و وفادار نمودن مشتری |
تعداد مشتریا به دلیل حضوری، نسبتا کم | تعداد مشتریان بسیار زیاد است |
نداشتن قابلیت انتخاب مخاطب هدف براساس مکان، جنسیت، تحصیلات، شغل | قابلیت انتخاب مخاطب هدف براساس مکان، جنسیت، تحصیلات، شغل |
نظرات مصرفکنندگان به صورت گروهی مورد توجه قرار میگیرد | نظر تکتک مشتریان مورد ارزیابی و توجه قرار میگیرد |
بازاریابی تبلیغات برای همه افراد یکسان است | نامحدود بودن در روشهای تبلیغاتی |
پرهزینه بودن تبلیغات اختصاصی | کم هزینه بودن تبلیغات اختصاصی |
نداشتن فضا برای در اختیار گذاشتن اطلاعات با سرعت زیاد | در اختیار گذاشتن اطلاعات با سرعت زیاد |
نداشتن فضا برای به نمایش گذاشتن تمام محصولات | نداشتن فضا برای به نمایش گذاشتن تمام محصولات |
فروش سختتر است | فروش آسانتر است |
نشان ندادن توجه به تکتک خواستههای مشتری و تولید انبوه محصول | تولید محصولات سفارشی و توجه به تمام خواستههای مشتری |
بازاریابی سنتی تصویر واضحی از مشتری ندارد | بازاریابی دیجیتال تصویر روشنتر و ملموستر از مشتری دارد |
محدودیت زمانی و مکانی دارد | محدودیت زمانی و مکانی ندارد |
نداشتن فضا و آزادی عمل برای تعامل با مخاطب | تعامل با مخاطب |
دارای پیام یک طرفه و اغلب اجباری | امکان انتخاب کانال ارتباطی با خود مخاطب |
اغلب فضای خشک و به دور از خلاقیت | وجود عکس، فیلم و نظرات کاربران در فضای دیجیتال |
غیرممکن بودن طبقه بندی و رمزنگاری اطلاعات | تجزیه تحلیل دادهها به صورت هوشمند |
روش سنتی زمانبر نیست | معمولا زمانبر است |
کدام بهتر است / بازاریابی دیجیتال یا سنتی
بازاریابی سنتی هنوز هم یکی از مهمترین و پرکاربردترین روشهای بازاریابی برای کسبوکارها است، و ممکن است در طول سالها تجربه و آزمون و خطا تغییراتی در جهت پیشرفت داشته باشد، اما اصالت آن تغییر چندانی نکرده است. از طرفی بازاریابی دیجیتال با گذشت زمان، بیشتر جای خود را در میان بازاریابان و صاحبان کسبوکار باز کرده است.
از آنجایی که دیجیتال مارکتینگ و کسب و کارهای آنلاین و اینترنتی جزء ضروریتها برای از دست ندادن مخاطبان هدف شده است. با استفاده از این تکنیک کسبوکارها میتوانند روی رشد مخاطبان و کمپینهای تبلیغاتی خود تسلط کامل داشته باشند، و نتایج کمپینها را به صورت لحظهای رصد و حتی بهینهسازی کنند. با تمام اینها از معایب بازاریابی دیجیتال وابسته بودن به تکنولوژی است. نقص تکنولوژی باعث ایجاد مشکلات زیادی میشود. زمانی که سایتهای شبکه اجتماعی با مشکلات فنی روبرو شده و از دسترس خارج میشوند، بازاریاب اجتماعی با زمانبندی مشخصی که برای پست خود تعیین کرده بود، با مشکل روبرو خواهد شد و راهی جز منتظر ماندن نخواهد داشت. از دیگر مشکلات بازاریابی دیجیتال سرعت تغییرات روشها و تکنیکهای بازاریابی دیجیتال است و برای رسیدن به اهداف باید با این تغییرات همراه باشند تا از اهدافشان فاصله نگیرند.
فراموش نکنید؛ در بازاریابی دیجیتال بازگشت سرمایه امکانپذیر است مزیتی که بازاریابی سنتی از آن مستثنی است. و البته بازاریابی دیجیتال نه تنها میزان بازگشت سرمایه شما را دنبال میکند، بلکه با قابلیت تحلیلی فراوانش، امکان افزایش این نرخ را فراهم میآورد.
مفاهیم کلیدی در تبلیغات
در تبلیغات دیجیتال اصطلاحاتی و مفاهیم استفاده میشوند که به چند دسته تقسیم شده است:
استراتژی
از اصول تبلیغات موثر و موفق این است که: شرکتها برای تبلیغات، استراژیکهای منحصر به فرد خودشان دارند. همان اندازه که تعداد محصولات بیشماری برای تبلیغ وجود دارد استراتژی برای تبلیغات نیز بیشمار است. استراتژی تبلیغاتی؛ یک طرح کلی برای فروش محصول و معرفی برند محسوب میشود. از مهمترین اقدامات در برنامهریزی استراتژیک تبلیغ، تعیین اهداف و چشمانداز برای آن است. با این برنامهریزی میتوان با سنجش میزان دستیابی به اهداف، میزان موفقیت تبلیغات را ارزیابی کرد. استراتژیک برای یک کمپین تبلیغاتی به این صورت است که جهت و محدوده کاری را برای کل مدت زمان تبلیغ مشخص میکند تا با برنامهریزی دقیق به اهداف تعیین شده برسد.
پیام
پیام جزء مهمترین بخشهای تبلیغات هست چرا که تمام این برنامهها و تفکرات پشت پرده استراتژیک در نهایت در قالب یک متن، عکس و یا فیلم با موضوعاتی از جمله: طنز، درام، تصاویر جالبتوجه، شعار و متن جذاب یا پیامهایی که احساسات انسان را تحریک کند به نمایش گذاشته میشود. پس بهتر است در این زمینه خلاقیت و هنرمندی لازم به خرج داده شود تا پیام منتقل شده به مخاطب به اندازهای تاثیرگذار باشد که مخاطب بدون هیچ مقاومتی جذب شود.
رسانه
نقش پررنگ رسانه در تبلیغ به ما کمک میکند تا محصول را از طریق تبلیغ و تبلیغ را از طریق رسانه به مخاطب منتقل کنیم. برای انتقال پیام به مخاطب باید رسانه یا رسانههایی را انتخاب کنید. اصولا تبلیغات باید با نیازها، علایق و طبقات اقتصادی و اجتماعی مخاطبان رسانه تطبیق داشته باشد و یا مخاطبانشان، مشتریان بازار هدف باشند.
ارزیابی
مهمترین بخش هر روندی قسمت ارزیابی آن است. بعد از گذشت مدتی از تبلیغات باید میزان اثربخشی آن از نظر کمی و کیفی مورد ارزیابی قرار گرفته تا مشخص شود چه اندازه به اهداف تعیین شده رسیده و تبلیغات چه میزان اثربخش بوده است.
ترکیب تبلیغات مدرن و سنتی
با ترکیب کردن تبلیغات سنتی و رسانههای دیجیتال میتوان به اهداف بیشتر، بلند مدت و فرم قویتر از ارتباطات دست یافت. به این صورت که هم میتوان از مزیتهای تبلیغات سنتی و هم از ارتباطات و دایره بیشمار مخاطبان رسانههای دیجیتال استفاده کرد. از تبلیغات سنتی برای تبلیغ یک محصول یا پیشنهادی که نیازمند پاسخ مشتریهای آینده را دارد استفاده نمایید. با این تبلیغات مشتریان آینده به سوی وبسایت هدایت میشوند و در این صورت میتوان دادههای بیشتر و متنوعتری را در اختیار مخاطب قرار داد. حتی میتوان برای اهداف آینده از اطلاعات مشتریان برای شخصیسازی محتوایی به عنوان قسمتی از برنامه برای ایجاد روابط با مشتریان استفاده کنید. در حال حاضر برخی از شرکتها همچنان از هر دو روش به طور همزمان بهره می برند و این امکان پذیر است. در واقع تکنیکهای آنلاین و آفلاین به نحوی مکمل یکدیگر میباشند و قابلیت استفاده به صورت تلفیقی را دارند.
برای آشنایی کامل با مفهوم فایده استفاده از بازاریابی دیجیتال در کسبوکار بهتر است تفاوت بازاریابی سنتی و بازاریابی دیجیتال را شناخته و کاملا درک کنید و با توجه به نیازهای خود دست به انتخاب و تصمیمگیری نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید