اگر در فکر خرید تلویزیون هستید و تصمیمگیری بین محصولات متنوع برندهای تولید کننده تلویزیون برایتان سخت است، با خواندن این مقاله به جمع بندی جامعی درباره مهمترین نکات خرید تلویزیون خواهید رسید.
امروزه تلویزیونها به لحاظ درجه کیفی، از فناوری های پیشرفتهای برخوردارند و نسبت به نسلهای قبلی خود جهشهای قابل توجهی داشته اند. از این رو لازم است قبل از خرید تلویزیون اطلاعات کافی راجع به امکانات مختلف آن داشته باشید.
همانطور که اشاره شد تلویزیونهای امروزی از تکنولوژیهای پیشرفته و امکانات زیادی برخوردارند که در نمایش تصویر، تاثیر به سزایی دارد. به عنوان مثال شاید اسم اسامی فناوریهایی مانند HDR، 4K، OLED را شنیده باشید. اما سوال اینجاست که انتظار ما از تلویزیون چیست و چه فناوری هایی مورد نیاز ماست؟ در این مقاله به طور مفصل به سوال پاسخ داده خواهد شد.
اندازه صفحه نمایش
اولین و مهمترین نکته در خرید تلویزیون، اندازه صفحه نمایش است. انتخاب تلویزیون با ابعاد مناسب، تصویری واضح و همه جانبه برایتان میسازد. بهعنوانمثال: برای داخل آشپزخانه یا اتاقخوابهای کوچک، اندازه تلویزیون 24 تا 32 اینچ میتواند مناسب باشد. اما اگر قصد خرید تلویزیون برای فضای نشیمن را دارید، تلویزیون با صفحهنمایش 50 تا 65 اینچ مناسب به نظر میرسد.
اگر تلویزیون شما نسبت به فضایی که برایش در نظر گرفتهاید بیش از اندازه بزرگ یا کوچک باشد، با مشکلاتی از قیبل عدم وضوح تصویر یا دوبینی چشم مواجه خواهید شد. نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید، «فاصله » نشستن افراد تا تلویزیون است. میتوانید با توجه به اطلاعات موجود در جدول زیر، سایز صفحه نمایش مناسب با فضای خود را انتخاب نمایید.
انتخاب سایز درست تلویزیون را جدی بگیرید چرا که با تصمیمگیری اشتباه، نمیتوانید از تمام قابلیتهای دستگاهی که خریدهاید، به طور کامل بهره ببرید.
کیفیت وضوح صفحه نمایش
کیفیت وضوح صفحه نمایش، یکی دیگر از مهمترین نکات خرید تلویزیون است. کیفیت نمایشگر مربوط به رزولوشن واقعی تلویزیون است.هرچقدر رزولوشن یک تلویزیون بیشتر باشد، تعداد پیکسلهای های به کار رفته در ساخت صفحه نمایش بیشتر است. درنتیجه تصویر را شفافتر یا به اصطلاح «شارپتر» نشان میدهد.
پایین ترین وضوح صفحه نمایش در تلویزیون های امروزی HD است که اغلب در نمایشگرهای خیلی کوچک دیده میشود و وضوح بالاتر آن full HD نامیده میشود.
اما فناوری جدیدتری که به تازگی برای ساخت نمایشگرها استفاده میشود، UHD که وضوح بالاتری از تلویزیونهای فول اچ دی دارند و به نام تجاری 4k شهرت دارند. کیفیت تصویر این تلویزیون ها 4 برابر تلویزیونهای HD است.
رزولوشن، شاخصه بسیار مهمی برای انتخاب و خرید تلویزیون به شمار میرود. از این رو پیشنهاد میشود با توجه به بودجه و اندازه نمایشگر مورد نظرتان، تلویزیونی بخرید که بیشترین رزولوشن ممکن را دارد. رزولوشن بالا باعث میشود که اجزای کوچک، مانند نوشتهها هم با جزئیات کامل نشان داده شوند و تصاویر به واقعیت نزدیکتر باشند.
نوع صفحه نمایش
نوع نمایشگری که انتخاب میکنید، صرف نظر از رزولوشن آن در ارائه تصویر با کیفیت مؤثر است. معروف ترین نمایشگرهای حال حاضر بازار LED, QLED و OLED هستند و تکنولوژی هایی مانند LCDیا Plasma دیگر منسوخ شدهاند. طبق نظر سنجی های انجام شده تا کنون، تلویزیون های LED و OLED تجربه لذتبخشی از دیدن تصاویر و فیلم را به بینندگان القا میکنند.
در ادامه به معرفی ویژگی هر سه مدل تکنولوژی به کار رفته در ساخت نمایشگر پرداخته شده است.
تلویزیون های LED (تلویزیون های LCD با نور LED)
اصطلاح «LED» در واقع به نوع نمایشگر مربوط نیست. بلکه فناوری نور پس زمینه آن را مشخص میکند. واقعیت این است که اکثر تلویزیون های موجود در بازار، از پنلهای LCD با نور پسزمینهی LED استفاده میکنند. ایراد اصلی این نوع تلویزون ها، کامل نبودن رنگ مشکی به دلیل نور پس زمینه و زاویه دید محدود است.
اما به تازگی فناوری جدیدی به نام Quantum Dot به تلویزیون های LCD اضافه شده است. در این تلویزیونها، علاوه بر لایههای LCD و LED، لایه دیگری با یک تعداد نانوکریستال وجود دارد. هنگامی که نور پسزمینه به نانو کریستا ها برخورد میکند، روشن شده و باعث افزایش روشنایی طیف رنگ تلویزیون میشود.
به طور کلی مزایای این تلویزیون ها عبارتند از:
- جدیدترین نوع تکنولوژی
- کم بودن ضخامت صفحه نمایش
- مناسب برای فضاهای پرنور
- تنوع در اندازه، امکانات و قیمت
- قیمت کمتر در مقایسه با OLED و QLED
تلویزیون های OLED
در این مدل تلویزیونها لایهای از LEDهای اورگانیک، جایگزین لایههای LCD و نور پسزمینهی LEDشده است که میتواند بهصورت مجزا نور تولید کند. به طور کلی و صرف نظر از بحث هزینه میتوان گفت OLEDها از هر لحاظ بهتر از LEDها هستند. اما دیگر مزایای تلویزیون های OLED چیست؟
- استفاده از میلیونها پیکسل روشنایی جداگانه برای ارائه تصویر بهتر
- تضاد رنگ بالا به طوری که رنگ سیاه کاملا طبیعی نشان داده می شود
- کیفیت بینظیر تصویر با وضوح و شفافیت بالا
- ارائه رنگ ها به صورت طبیعی و بسیار زنده
- عدم تغییر کیفیت تصویر از زوایای مختلف
تلویزیون های QLED
با ورود تلویزیونهای QLED، بسیاری از مردم علاقهمندند بدانند چه چیزی باعث تفاوت آنها با OLED ها میشود. همه چیز به اصول مختلف فنآوری برمیگردد. تلویزیونهای QLED از نقاط کوانتومی استفاده میکنند که باعث ایجاد رنگ و روشنایی عالی میشوند. اما دیگر مزایای تلویزیون های QLED چیست؟
- پشتیبانی محدوده گسترده ای از رنگ ها
- سطح روشنایی بهتر
- کیفیت تصویر چشمگیرتر در مقایسه با LED
مقایسه دقیقتر QLED در برابر OLED
از لحاظ مصرف انرژی و طول عمر
تلویزیون های QLED مصرف انرژی مطلوب تری دارند. به عبارت دیگر استفاده مدام آنها، مستلزم پرداخت هزینه بالای قبض برق نیست. هنگامی که تلویزیون QLED روشن میشود، تمامی پیکسلهای روشن خواهند شد و به ازای هر پیکسل انرژی مصرف خواهد میشود.
این در حالی است که در تلویزیون OLED، فقط پیکسل هایی که روشن هستند، انرژی مصرف میکنند. پیکسل های خاموش، رنگ مشکی تولید میکنند و فاقد مصرف انرژی هستند. در واقع میزان مصرف انرژی در تلویزیون OLED از تلویزیون QLED پایین تر خواهد بود.
از طرف دیگر تلویزیونهای OLED بر خلاف تلویزیونهای QLED برای نمایش تصاویر به لایههای متعددی وابسته نیستند و تنها از یک لامپ ال ای دی استفاده میکنند. به این ترتیب ضخامت و وزن آنها به مراتب کمتر است. اگر نگران طول عمر تلویزیون خود هستید، میتوانید برای خرید تلویزیون، دستگاه های QLED را با خیال راحتتری انتخاب کنید.
از لحاظ عمق رنگ سیاه (Black Level)
عمق رنگ سیاه یکی دیگر از ویژگیهایی است که تاثیر بالایی در کیفیت تصویر تلویزیون دارد. هرچقدر عمق رنگ سیاه بیشتر باشد، غنای رنگها افزایش مییابد و کنتراست نمایشگر بالا میرود.
تلویزیونهای QLED به دلیل استفاده از نور زمینه حتی با استفاده از پیشرفته ترین تکنولوژی ها هم قادر نیستند در این زمینه به تاریکی مطلق برسند و مانند OLED ها به کنتراست بی نهایت برسند. بنابراین هنگامی که صحبت ازBlack Level میشود، بدون تردید OLED صدرنشین است.
از لحاظ طیف رنگی (Color Space)
شرکت سامسونگ، سازنده تلویزون های QLED مدعی است که این تلویزیون ها با نمایش ۱۰۰ درصد رنگها ازمدل های OLED برتر هستند. البته کسی منکر این واقعیت نیست که QLED ها رنگهای خارق العادهای ارائه می دهند. اما از آنجایی که طیف رنگی بستگی به دید شما دارد و این دو سری تلویزیون در این مقایسه تفاوت چندانی ندارند.
از لحاظ روشنایی
تلویزیون های QLED از روشنایی بالاتری برخوردارند. این موضوع به دلیل وجود نقاط کوانتومی در صفحه نمایش است که توانایی رسیدن به رنگ های روشن تر در طیف رنگی را امکان پذیر میسازد. قابلیتی که برای فضاهای پر نور بسیار مفید است.
از لحاظ زاویه دید(Viewing Angle)
سامسونگ برای برطرف کردن این مساله تلاش های بسیاری کرده است، اما همچنان بهترین زاویه دید در تلویزیون های سامسونگ در مرکز تلویزیون های تولید شده توسط این شرکت است. هرچقدر هم که از تلویزیون فاصله بگیرید یا جای نشستن خود را جابه جا کنید، زاویه دید تغییری نمیکند.
البته شدت آن بین مدلهای مختلف یکسان نیست. بنابراین اگر قصد مشاهده تلویزیون فقط از زاویه مستقیم را ندارید، OLED انتخاب عاقلانهتری است.
نتیجه نهایی
تلویزیونهای QLED از روشنایی بالاتر، طول عمر بیشتر و اندازه صفحه نمایش بزرگتری برخوردارند. از طرف دیگر OLED ها، زاویه دید بهتر، سطح عمیقتر رنگ سیاه است و مصرف انرژی کمتری دارند. از آنجایی که هر دو دارای تکنولوژی های خارق العاده ای هستند، بنابراین انتخاب بین آنها کاملا سلیقه ای است. واقعیت این است برای خرید تلویزیون انتخاب هیچ کدامشان اشتباه نیست.
نرخ تازه سازی (Refresh Rate)
نرخ تازه سازی بیانگر تعداد دفعاتی است که در هر ثانیه، تصویر روی صفحه تلویزیون عوض میشود. هرچقدر نرخ تازه سازی بالاتر باشد، تصویر روانتر و یکدست تری را ارائه میدهد. این موضوع به ویژه در هنگام پخش بازی های تند یا فیلم های اکشن، خودش را نشان میدهد.
اگر به مسابقات ورزشی پر ماجرا مثل مسابقات رالی علاقه دارید و یا به فیلم های اکشن و پلیسی علاقه دارید، دستگاهی را انتخاب کنید که refresh rate بالایی داشته باشد و به سراغ تلویزیونهایی بروید که نرخ بهروزرسانی آنها، حداقل ۱۲۰ هرتز باشد.
کیفیت پخش کننده صدا
شرکت های تولید کننده تلویزیون نیز مانند شرکت های سازنده گوشی های هوشمند، سعی دارند تولیدات جدیدتر خود را با ضخامت کمتری به بازار عرضه کنند. این موضوع باعث شده برخی از قسمت های تلویزیون که فضای بیشتری نیاز دارند، فدای قسمت های دیگر شوند. اولین موردی که با کمبود فضای کافی مواجه است، سیستم صوتی تلویزیون است.
حتی اگر پیشرفته ترین تلویزیون را هم بخرید، باز کیفیت صدا، آنطور که باید و شاید رضایتبخش نیست. در این صورت دو انتخاب دارید: پذیرش کیفیت صدای بلندگوهای تلویزیون و سازش با آن، یا رفتن به سراغ سیستمهای صوتی مجزا.
باز هم دو راه پیش روی شماست: به سراغ سینماهای خانگی بروید یا یک ساندبار تهیه کنید. سینماهای خانگی کیفیت صدای خیلی خوبی دارند، ولی درمقابل، فضای زیادی اشغال میکنند و نصبکردنشان کمی دردسرساز است؛ همچنین فضا پر از سیم میشود. بهعلاوه این دستگاهها قیمت زیادی دارند. اما ساندبارها، با اینکه کیفیت صوتیشان بهخوبی کیفیت صوتی سینماهای خانگی نیست، ولی در عرض چند ثانیه نصب میشوند و فضای زیادی را هم اشغال نمیکنند.
جمعبندی
همانطور که گفتیم، دنیای تلویزیون های موجود در بازار این روزها بسیار گسترده است. تنوع محصولات از طرفی به خریداران قدرت انتخاب میدهد، اما از طرف دیگر در صورت نداشتن اطلاعات کافی، خرید را سخت تر میکند. اما با مطالعه مطالب گفته شده در این مقاله اطلاعاتی به دست می آورید که میتوانید برای خرید تلویزیون تصمیم صحیح تر و آگاهانه تری را اتخاذ کنید.
شاید مهمترین و اساسی ترین چیزی که در خرید تلویزیون به شما کمک میکند، این باشد که انتظار شما از تلویزیون چیست و چه کاربری هایی را مد نظر دارید؟
توجه به کاربرد تلویزیون، سبب میشود گزینه هایی که کارایی مد نظر شما را ندراند یا امکانات اضافه تری دارند که شما از آنها هیچ وقت استفاده نمیکنید، حذف شوند.
در این صورت میتوانید انتخاب مقرون به صرفه تری داشته باشید. پس ویژگی های غیرکاربردیتان را فاکتور بگیرید و با کمک این مقاله، گزینه معقول و منطقی را انتخاب نمائید.
دیدگاهتان را بنویسید